- Mayıs 28, 2021
Hoşaf ve Komposto tarifleri! Hoşaf nasıl yapılır
Hoşaf ve Komposto tarifleri! Hoşaf nasıl yapılır İçerisinde sayısız vitamin bulunan, şifa dolu hoşaf ve kompostolar Osmanlı’dan bugüne kadar sofralardan eksik olmayan lezzetlerden biri olarak gösteriliyor.
Hoşaf nedir?
Özellikle Ramazan ayında meyve suyu yerine tercih edilen, bağışıklık sistemini güçlendiren ve susuzluğu gideren bu lezzetleri evinizde pratik yollarla yapabilirsiniz. İşte sahurda ve iftarda içebileceğiniz 7 şifa dolu hoşaf ve komposto tarifi…
Hoşaf ve kompostonun faydaları
Komposto ve hoşaf arasında ciddi bir fark yoktur. Genellikle kurumuş meyvelerle yapılana hoşaf, taze ve yaş meyve ile yapılana ise komposto denir. Faydalarını incelediğimiz de vücuttaki su ihtiyacını karşılamakla görev alırlar. Özellikle vitamin dolusu olan bu içecekler yaşlanmaya da savaş açıyor, bağışıklığı güçlendiriyor.
Hoşafın tarihi Nedir?
Osmanlı ziyafetleri her zaman hoşafla biterdi. Yani her ziyafetin sonunda kahveden önce hoşaf sunulurdu. Sofraya iki kaşık konur, bunlardan bir tanesi çorba, diğeri de susuzluğu gidermek için şerbet ve hoşaf içmekte kullanılırdı. Bu sayısız şifa dolusu içecekler Ramazan sofralarında da sıklıkla yer alıyor. Sahurda ve iftarda mutlaka denemeniz gereken hoşaf tariflerini sizinle paylaşıyoruz.
Hoşaf nasıl yapılır?
Kuru üzüm hoşafı
Kuru üzüm doğal antioksidan kaynağıdır. Sizi serbest radikallere karşı koruyup hastalıklara karşı savunmanızı güçlendiren bir meyvedir. En az ayda bir defa dört gün üst üste kuru üzüm suyu içmek karaciğerinizin temizlenmesine yardımcı olur.
Malzemeler ve yapılışı
2 su bardağı sarı çekirdeksiz kuru üzüm, 5 su bardağı su ve 1 çay bardağı toz şeker. Kuru üzümleri bir kaba alın ve üstlerini geçecek kadar soğuk su ilave edin. Bu şekilde 10 dakika suda bekletin. Sonra üzümleri süzün ve bir tencereye alın. 5 bardak suyu üstlerine ekleyin ve kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın ve toz şekeri ilave edin. Bu şekilde 5 dakika daha pişirin ve ocaktan alıp soğumaya bırakın. Soğuk olarak servis edin.
Kuru kayısı hoşafı
Sindirime yardımcı olan ve yazın rahatlıkla içebileceğiniz sağlık deposu kuru kayısı hoşafını evinizde hazırlamak oldukça basit. Hazır meyve suyu yerine çocuklarınıza da bu lezzeti içirebilirsiniz.
Malzemeler ve yapılışı
1 su bardağı kuru kayısı, 6-7 su bardağı su ve 1/4 su bardağı toz şeker. Kayısıları yıkayıp küpler halinde doğrayın. Daha sonra derin bir tencere içine doğranmış kayısıları koyup, üzerine su ve şekeri ekleyin. Şeker tamamen eriyene kadar karıştırın. Orta ateşte kayısılar yumuşayıncaya pişirin. Şeker miktarını kendi isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.
Elma kompostosu
Bağışıklık sistemini düzenleyen, kemikleri güçlendiren ve sindirim sistemi fonksiyonları destekleyen elma kompostosu Ramazan ayında da büyük yardımcınız olacak.
Malzemeler ve yapılışı
4 adet elma, 6 su bardağı su, 1,5 çay bardağı toz şeker, 3-4 diş karanfil, 1 adet çubuk tarçın, yarım limon suyu. Elmaları yıkayın, soyun ve çekirdeklerini çıkardıktan sonra küpler halinde doğrayın. Tencereye elmaları, limon suyunu, 2-3 elma kabuğunu, suyu, karanfil ve tarçını alın. Elmalar yumuşayınca kadar pişirin. Elmalar yumuşayınca toz şekeri ekleyin, dikkatlice karıştırarak şeker eriyinceye kadar pişirin. Kompostoyu tencerede oda sıcaklığına gelinceye kadar dinlendirin. Buzdolabına kaldırın ve soğuk servis yapın.
Kırmızı erik kompostosu
Kırmızı erik kompostosu kırmızı görünümü ile iştah açan, dışarıda ki meyve sularına nazaran oldukça sağlıklı olan bir içecektir. C vitamini içeren erik; kalp hastalığı, katarakt ve bazı kanserlerin önlenmesinde büyük rol oynuyor. Günlük A vitamini ihtiyacının da %8′ ini karşılıyor. A vitamini sağlıklı görme ve üreme fonksiyonları ve kemik gelişimini destekliyor.
Malzemeler ve yapılışı
1,5 litre su, 8 yemek kaşığı şeker, 1 kilogram kırmızı erik, 4 adet karanfil ve 1 adet çubuk tarçın. Erikleri yıkayın. Ortadan ikiye ayırın. Çekirdekli veya çekirdeklerini çıkartarak derin bir tencereye alın. Üzerine su ekleyin ve pişirmeye başlayın. Kaynayıp, erikler yumuşamaya başlayınca şekeri ilave edin. Bir süre daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğuması için bir kenarda bekletin. Soğuduktan sonra bir kasenin içerisine aktarın. İçerisine karanfil ve tarçını ekleyip, dolapta bekletin.
Vişne kompostosu
Bir diğer mucize içecek ise vişne kompostosu. Bağışıklığı güçlendiriyor ve hazır meyve sularına taş çıkartıyor! Çocukların da çok seveceği bu lezzetli iftar sofralarından eksik etmeyin.
Malzemeler ve yapılışı
500 gram vişne, 1 litre su ve 1-2 su bardağı toz şeker. Vişneleri yıkayıp saplarından ayırın. İsteğe göre çekirdeklerini çıkartın. Yeterli büyüklükte bir tencereye şekeri ve suyu koyarak orta ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırın. Şeker eriyince vişneleri tencereye ilave edin ve yaklaşık 15 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Soğuk servis yapın.
Ayva kompostosu
Kışın asitli ve sağlıksız içecekler tüketmek yerine evinizde sağlıklı bir şekilde tüketebileceğiniz ayva kompostosu tarifi hazırlayabilirsiniz. Ayva hala satılırken ona bir şans verin!
Malzemeler ve yapılışı
3 adet orta boy ayva, 3/4 su bardağı toz şeker, 5 su bardağı su, 2 adet karanfil ve 1 adet çubuk tarçın. Ayvaları önceden soyup bekletecekseniz kararmaması için limon suyuyla ovmayı unutmayın. Uç kısımlarını alıp dört eşit parçaya böldüğünüz ayvaların çekirdekli kısımlarını temizleyin. Kabuklarını soyduğunuz ayvaları küçük küpler halinde doğradıktan sonra tencereye alın. Toz şeker ilavesiyle karıştırın. Karanfil ve çubuk tarçın sonrasında içme suyu ekleyip ocağa alın. Şeker taneleri eriyene kadar orta ateşte, karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayan kompostoyu kısık ateşte ayva küpleri yumuşayana kadar pişirmeye devam edin. Ocaktan alıp içerisine kattığınız kök baharatları dışarı çıkardığınız kompostoyu, ılık ya da soğuk olarak sevdiklerinizle paylaşın.
Karışık hoşaf tarifi
Tam bir şifa dolusu tarif istiyorsanız karışık hoşaf tarifini mutlaka deneyin. Sahurda ve iftarda bu şifa dolusu lezzeti içebilir, susuzluğunuzu önleyebilirsiniz.
Malzemeler ve yapılışı
50 gr. kuru üzüm, 50 gr. kuş üzümü, 50 gr. kuru kayısı, 2 adet elma, 400 gr. toz şeker ve 7 çorba kasesi su. Meyveleri yıkayın, kayısı ve incirleri bölün. Su ve şeker ile kaynatın. Soğutun ve servis yapın.