- Ocak 5, 2021
Kuruyemiş tüketerek sağlığınızı koruyun!
Kuruyemiş çeşitleri nelerdir? Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle tedbir amaçlı evde daha çok vakit geçirdiğimiz bu günlerde en çok tüketilen besinler arasında kuruyemişler yer alıyor.
En lezzetli atıştırmalıklardan biri olan kuruyemişler, sağlığımıza da en faydalı besinler arasında yer alıyor.Bazılarının yağ oranları yüksek olsa da besin değerleri bakımından çok sağlıklı ürünlerdir. Kuruyemişler ayrıca, içerdiği protein ve lif kaynağı sayesinde birçok hastalığa karşı kalkan oluşturuyor. Aşağıdaki yazıda sıklıkla tüketilen bazı kuruyemişlerin faydalarına göz atabilirsiniz.
Fındık
Kalp sağlığı için çok önemlidir. Bir çalışma, fındıklı bir diyetin toplam kolesterol, “kötü” LDL kolesterol ve trigliseritleri azalttığını buldu. Aynı zamanda inflamasyonu düşürdü ve kan damarı işlevini iyileştirdi. Fındık E vitamini deposudur.
Ceviz
Yüksek ALA içeriği ve diğer besin maddeleri nedeniyle kalp hastalığı risk faktörlerini iyileştirebilmektedir. Araştırmalar ceviz yemenin toplam kolesterolü ve “kötü” LDL kolesterolü düşürdüğü, “iyi” HDL kolesterol seviyelerini yükselttiğini bulmuştur. Bağışıklığı da güçlendirir.
Antep fıstığı
Kan basıncı, kilo ve oksidatif durum da dahil olmak üzere diğer kalp hastalığı risk faktörlerini iyileştirmeye yardımcı olur.
Badem
Düşük kalorili diyetin önemli bir parçasıdır. Kilolu veya obezlerde kan basıncını düşürür. Ayrıca, günde 28 gram badem yemek, kan şekeri seviyesinin, diyabetli kişilerde yüzde 30’a varan oranda azalmasına yardımcı olur.
Kaju
İçerdiği minerallerden magnezyum (276 mg/100 gr) kemik ve sinir dokusunu besler, kasların çalışmasını düzenler, kalp atışlarını düzenler. Kansızlığın önemli rahatsızlıklara yol açtığı hamile ve çocuklarda D vitamini içeriği ile eksikliği giderir, kemikleri ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Sarı ve beyaz leblebi
Araştırmalara göre leblebinin mideye iyi geldiği kanıtlandı. Ayrıca kalbi koruduğu, kansere karşı son derece güçlü bir koruma kalkanı oluşturduğu, zayıflamaya yardımcı olduğu, diyabet riskini de azalttığı biliniyor. Leblebi ayrıca bağışıklığı da güçlendiriyor.
Tuzsuz fıstık
Araştırmalar, tuzsuz fıstığı haftada 3 kez tüketen kadınların tip 2 diyabete yakalanma riskini yüzde 30 düşürüyor. Gebelikte haftada bir avuç fıstık yiyen annelerin bebeklerinde astım riski azalıyor.
En taze en kaliteli kuruyemiş çeşitleri wwww.antikkuruyemis.com da.