- Temmuz 6, 2021
Kına nedir kına nasıl yakılır?
Kına, kına ağacının yapraklarının kurutulması ile elde edilen bir tozdur. Anadolu halkları arasında önemle korunan gelenek ve göreneklerden biri kına yakma geleneğidir. Kına nedir kına nasıl yakılır? kına yakma adeti nereden gelir gibi sorularının cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz. İşte kına hakkında merak edilenler…
Kına nedir?
Eski zamanlardan beri kadınların süslenmek için kullandıkları kına, Anadolu’da düğün kültürünün önemli bir parçasıdır. Bu kültür öyle yaygındır ki evlenecek çiftler için kına gecesi adında geleneksel bir merasim düzenlenir. Kına gecesi her bölgede farklılık gösteren çeşitli örf ve adetlere sahiptir.
Kınanın tarihi
Kına, Arapça hına sözcüğünden gelmektedir. Bu kelime zamanla dilimize kına olarak geçmiştir. Kına, iki çeneklilerden kına ağacı denilen bir bitkinin kurutulmuş yapraklarının tozundan elde edilir. En çok Afrika, Mısır, İran ve Hindistan’da yetişir. Yurdumuzda da İçel (Mersin), Adana, Antalya yöresinde yetiştirilmektedir.
Kına yakma adeti
Kına yakma adetinin İbrahim Peygamber’in oğlu İsmail’i kurban ederken bir kınalı koçun gelmesi, Allah tarafından İsmail’in yerine bu koçun kurban edilmesinin istenmesi nedeniyle adak için kurban kesimi geleneği doğmuştur. İbrahim Peygamber’in oğlu İsmail’i kurban için süsleyip sürmelemesi gibi gelen koçun da süslenmiş, boyanmış olmasından dolayı kurbanlıkların süslenmesi ve kırmızı boya sürülmesi gelenek haline gelmiştir.
Kına neden yakılır?
Anadolu kültüründe önemli bir yere sahip olan kına, çeşitli sebeplerle uygulanır. Kurban kesim ibadetini yerine getirecek kişiler Allah yoluna kurban edilecek hayvana kına yakarlar. İkincisi vatani görevini yerine getirmek için askere giden delikanlıya kına yakılır. askerin görevine daha candan sarılması gerektiğini, yeri geldiğinde vatan için kurban olacağını hatırlaması içindir. Üçüncüsü de gelinlere kına yakılmasıdır. Gelenek ve göreneklere göre; geline kına yakılır, çünkü gelinin ailesi kızlarını baba ocağından başka bir eve göndermektedir. Kına, aynı zamanda temizliğin, saflığın, iyi niyetin simgesi olduğundan geline kına yakma sırasında coşkulu bir kutlama yapılır. Bu özel kutlama gününe kına gecesi adı verilir. Kına gecesi ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak tıklayın.
Kına nasıl yakılır?
Kabul görmüş yaygın kullanımı ise kınanın ellere uygulanmasıdır. Sürünen bölgeye kızıl bir renk veren kına çeşitlerini, Antik Kuruyemiş online mağazasından satın alabilirsiniz.
Kaynak: Dergipark ve ÇÜTAD