• Ekim 29, 2020

Şifalı kış çayı tarifleri Nelerdir?

Şifalı kış çayı tarifleri Nelerdir?

Şifalı kış çayı tarifleri Nelerdir? Kışın havanın soğumasıyla vücut direncimiz düşüyor ve bu durum adeta hastalıklara davetiye çıkartıyor. Bitki çayları, kendimizi fizik ve zihin olarak kötü hissettiğimiz sıralarda yardımımıza koşarak bize rahatlık ve huzur veriyor.

Sayısız yararı olan farklı bitkilerin bir arada olduğu, kokusuyla sakinleştirici etki yaratan ve huzur veren bir içime sahip kış çayı tariflerimizi denediniz mi?

İşte evde kolayca yapabileceğiniz lezzetli ve şifalı kış çayı tarifleri…

Kış Çayı Tarifi

Kış çaylarının, ülkelerin sahip oldukları bitki türlerine ve damak zevkine bağlı olarak değişiklik gösterebildiği gibi ülkemizde de birbirinden farklı tarifleri bulunuyor. Aşağıda vereceğimiz bitkimeyve ve baharat ağırlıklı olan 3 farklı tarifi istediğiniz aralıklarla ya da aynı anda deneyebilirsiniz.

Antik Bitkisel Kış Çayı Tarifi

Uzun yıllardır hem lezzeti hem de şifalı etkileri nedeniyle sıkça tüketilen bitkilerin yer aldığı bu tarif, kuşkusuz sizi iyi hissettirecek.

2 yemek kaşığı ıhlamur

2 yemek kaşığı kuşburnu

1 yemek kaşığı ada çayı

1 yemek kaşığı hibisküs

3 tane okaliptus yaprağı

2 tane zencefil

Antik Bitkisel Kış Çayı Nasıl Yapılır?

Hazırladığınız karışımdan bir fincan için bir tatlı kaşığı almanız yeterli oluyor. Bir fincan soğuk suya bir tatlı kaşığı kış çayı karışımından ekleyip, bir cezvede yaklaşık 4 veya 5 dakika kaynatabilir, ardından bu karışımı süzerek tüketebilirsiniz. Oldukça ferahlatıcı bir kokuya ve yumuşak bir içime sahip olan bu bitki çayını dilerseniz limon ve balla tatlandırarak da içebilirsiniz. Cam bir kavanozda muhafaza edebileceğiniz bu karışımla toplamda 10 – 12 fincan çay hazırlayabilirsiniz.

Antik Baharatlı Kış Çayı Tarifi

1 tatlı kaşığı hibisküs

1 tatlı kaşığı hatmi çiçeği

1 tatlı kaşığı kuşburnu

1 tatlı kaşığı narçiçeği

1 tatlı kaşığı ebegümeci

1 tatlı kaşığı havlıcan

1 çay kaşığı zencefil

1 tatlı kaşığı tarçın

3-4 tane karanfil

2 su bardağı sıcak su

Baharatlı kış çayı yapılışı

İlk olarak kuşburnunu havanda iyice ezin. Daha sonra sırasıyla hatmi çiçeği, narçiçeği, ebegümeci ve hibiskusu kaynar suya ekleyin. Bu bitkiler suda 2 dakika demlendikten sonra tarçın, karanfil, zencefil ve havlıcanı da ekleyin, 3 dakika daha demleyin ve süzerek için. Kış çayında kullanılan karanfil ve zencefil, antiseptik özelliğiyle vücuttaki bakterileri yok etmede etkili. Hatmi çiçeği ise öksürük için birebir.

Kaynar (kış çayı) tarifi

Anadolu’da lohusa şerbeti ya da kırmızı şerbet olarak bilinen içeceğin Adana’daki adıdır. Farklı baharatlar kullanılarak yapılan kaynar, doğum yapan anneyi ve bebeği ziyarete gelenlere ikram ediliyor. Şifa deposu kaynarı hazırlayıp hastalıklardan korunmak için tüketebilirsiniz. Kaynar ayrıca sıcak ya da soğuk olarak da tüketilebilir.

Malzemeler

1 çorba kaşığı yenibahar tohumu

1 adet ceviz büyüklüğünde havlıcan

1 adet ceviz büyüklüğünde zencefil

2,5 adet çubuk tarçın

1 çorba kaşığı karanfil

1,5 su bardağı pekmez

1,5 lt. su

Kaynar nasıl yapılır?

Kokusu ve tadıyla da farklı olan kaynar çayının malzemelerini suya atarak 1 saat süreyle kaynatın. Daha sonra kaynayan malzemelere pekmezi de ekleyin ve 1 saat daha kaynatın. Çayınız artık hazır! Çayınıza bol ceviz ekleyerek de tüketebilirsiniz.

Kaynar çayı, diğer kış çaylarından farklı olarak malzemelerin suya atılıp kaynatılmasıyla hazırlanır. Bunun sebebi ise baharatların ve bitkilerin tadının iyice çıkması, birbirine karışmasıyla benzersiz bir tat oluşması. Afiyet olsun!

Kış Çayı Nasıl İçilir?

Birçok bitki, meyve ya da baharat türünün bir arada belirli bir süre kaynatılmasıyla hazırlanan kış çayları, limon, bal gibi doğal tatlandırıcılar katılarak sıcak şekilde tüketiliyor. Fakat en önemli detay ise kış çaylarının doğal ürünlerden yapılması. Bu lezzetli ve şifalı tariflerin yararlı etkilerini tam olarak görmek için şeker veya tatlandırıcı ile tüketmemenizi öneririz.

Biberiye çayı faydaları nelerdir? öğrenmek için tıklayınız.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.