- Ağustos 10, 2021
Aşure nasıl yapılır?
Muharrem Ayı’nın onuncu günü olarak kabul edilen yapılan Aşure gününe az bir zaman kaldı. Bolluğun, bereketin ve paylaşımın simgesi olarak bilinen geleneksel aşure aşı, tüm Anadolu halkları tarafından sevilen tatlıların başında geliyor. Fakat lezzetli bir aşure yapmanın bazı püf noktaları var. Son günlerde sıkça aranan tariflerden biri olan aşure nasıl yapılır sorusunun yanıtını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Muharrem ayının anlamı nedir?
Muharrem Hicri takvime göre yılın birinci ayıdır. Muharrem Arapça bir kelime olup, kelime kökü itibarıyla “haram”dan türemiştir. Sözcük karşılığı, haram olan, yasaklanan anlamındadır. Araplar, İslamiyet öncesi dönemde (Cahiliye döneminde) dahi, kabile yaşantısının bencilliklerinden kaçınarak, Arabi ilk ay olan “muharrem” ayında birbirlerine savaş açmak gibi “yasaklanan” fiillerden kaçınır ve uzaklaşırlarmış.
Muharrem Matemi’nin amacı: Bu türlü acıların bir daha yaşanmaması için gerekli olan insanlık değerlerini ve Alevî öğretisini özümsemektir. Matem süresince bıçağa ve kesici aletlere el sürülmez, kurban kesilmez ve et yenmez. Matem boyunca hiçbir canlıya eziyet edilmez.
Kimsenin kalbini kırmamak, dili ile kimseyi incitmemek, kimse hakkında dedikodu yapmamak Mâtem Orucu’nun temel ilkesidir. Sağlığı yerinde olanlar oruç tutarlar. Matemden amaç, kendine eziyet yapmak değil, kötülük ve katliamların bir daha olmaması adına anmak ve unutmamaktır. Kerbelâ katliamında hasta olması nedeniyle İmam Zeynel Abidin’in kurtulması ve Ali’nin soyunun devam etmesi nedeniyle de Allah’a şükredilir. Bu nedenle Muharrem mâtemi, aşûre geleneği ile biter. 12 gün orucun ardından Aşûre Günü yapılır. 12 değişik malzemeden oluşan aşûre yenilir ve dağıtılır.
Aşure nasıl yapılır?
Bir gece önceden fasulye, nohutu ve ayrı tencerelerde ıslatın ve üzerlerine tuz ekleyin. Öte yandan bir gece önceden buğdayı da tencereye su ekleyerek az miktarda kaynatın.
Islattığınız nohut ve fasulyeyi aynı tencereye koyup kaynatın. Daha sonrasında da buğdayı ekleyin.
Buğdayı da ekledikten sonra hepsinin üzerini örtecek şekilde su ekleyin ve karıştırma işlemini sürdürün.
Karışım pişmeye başladıktan sonra üzerine, doğradığınız üzümü, kayısıları, kuş üzümünü, karanfil ve portakal kabuklarını ekleyip karıştırın
Bu noktadan sonra aşurenizi orta ateşte pişirmeye bırakın.
Yoğunlaşmaya başlayan aşurenin ateşini kapatın.
Bir müddet dinlendikten sonra aşurenizi kaşık yardımıyla kaselerin içine eşit miktarda doldurun.
Kaselerin üzerini süslemek kuru kayısı, tarçın, çekilmiş fındık ve nar tanelerinden yardım alabilirsiniz.
Son olarak ise bir süre dinlendikten sonra aşurelerinizi ev halkı ve komşularınıza ikram edebilirsiniz.